Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale

Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale
Publicat: 12/10/2023, 07:45

Statele din zona euro trebuie să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, pentru stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale, recomandă specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”Economia zonei euro și-a revenit rapid după pandemie, după blocajele din rețelele internaționale de aprovizionare și după șocul prețurilor la energie. Dar nu avem timp de pierdut. Vulnerabilitățile structurale obstrucționează în continuare veniturile și creșterea productivității”, afirmă Klaus Masuch, consilier BCE pentru Afaceri Economice, Wolfgang Modery, directorul Diviziei Economice, Aprovizionare și Muncă din cadrul BCE, Nico Zorell, economist principal, și Ralph Setzer, specialist în economie, muncă și resurse în cadrul BCE.

”Guvernele trebuie să implementeze reforme astfel încât să facă mai puternice economiile și să promoveze corectitudinea la nivel social”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Oficialii BCE consideră că economia zonei euro s-a dovedit a fi ”remarcabil de rezilientă” în ultimii ani, în pofida diverselor șocuri generate de crizele internaționale, notând că, în contextul pandemiei, au fost create scheme pentru susținerea locurilor de muncă și programe fiscale naționale pentru stimularea activităților economice. Efectul a fost relansarea economică, dar programele de stimulare economică au generat inflație, nivelul acesteia depășind cu mult ținta de 2% a BCE, pentru a atinge un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Specialiștii Băncii Centrale Europene recomandă acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuarea datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final. ”În acest context, guvernele trebuie să aducă economiile naționale într-o formă mai bună și să stimuleze perspectivele de creștere economică pe termen lung”, subliniază experții BCE.

Printre vulnerabilitățile structurale ale zonei euro, experții BCE menționează reglementările excesive care descurajează apariția unor noi firme și, pe termen lung, apariția unor probleme cauzate de îmbătrânirea populației, de modificările climatice, de digitalizare și riscurile geopolitice. De asemenea, specialiștii BCE atrag atenția că deficitele publice și datoriile suverane vor genera probleme suplimentare pentru viitoarele generații, ceea ce va limita spațiul de manevră în materie de politici fiscale. De asemenea, conform evaluărilor, diferențele majore între ratele inflației ale statelor din zona euro reflectă, parțial, dependența de resurse energetice din străinătate.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii BCE recomandă reforme structurale, combinate cu politici fiscale și macroeconomice solide.

”Optimizarea politicilor structurale poate stimula dezvoltarea economică rapidă. Oamenii mai săraci sunt afectați în general cel mai mult de ineficiența serviciilor publice, de calitatea slabă a sistemului instituțional (inclusiv corupție, lipsă de transparență și lipsa reciprocității pe piețele de producție), de structuri economice rigide care țin șomajul la nivel ridicat și salariile reale la niveluri mici. Politicile care abordează aceste probleme de eficiență pot stimula prosperitatea și corectitudinea socială în zona euro”, subliniază experții Băncii Centrale Europene, recomandând îmbunătățirea calității educației, simplificarea reglementărilor administrative, inclusiv prin digitalizare, precum și optimizarea condițiilor de lucru și a sistemelor de pensii.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI îndeamnă guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Răsturnare de situație în dosarul Dan Diaconescu. Judecătoria Constanța a luat decizia
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang